maanantai 26. helmikuuta 2018
lauantai 24. helmikuuta 2018
Talvinen Isorakka
Tilhet
torstai 22. helmikuuta 2018
Lotta-patsas Rovaniemelle
Lotta Svärd oli vuosina 1920–1944 toiminut suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö. Järjestö perustettiin tukemaan suojeluskuntia. Sotavuosien 1939–1944 aikana lotat toimivat lukuisissa erityyppisissä maanpuolustusta tukevissa toimissa ja vapauttivat noin 25 000 miestä sotilaallisiin tehtäviin. Järjestö lakkautettiin Moskovan välirauhan ehtojen perusteella Liittoutuneiden valvontakomission vaatimuksesta vuonna 1944. Liittoutuneiden valvontakomissio puolestaan Suomessa oli vain ja ainoastaan Neuvostoliitto ts. Forssa lähti Neuvostoliiton linjoille.
Sodan jälkeen vapaaehtoisen puolustustyön historia politisoitui. Vasemmisto arvosteli lakkautettuja suojeluskuntajärjestöä ja Lotta Svärdiä, leimaten ne fasistisiksi ja epäisänmaallisiksi. Vuosina 1945–1948 Punainen Valpo vainosi opettajina toimivia lottia, vaatien heitä erotettaviksi taantumuksellisuuden vuoksi. Monet lotat polttivat lottapukunsa ja lottatoimintaan liittyvät paperinsa.
Suomessa suhtauduttiin Lotta Svärd -järjestöön kielteisesti vuosikymmeniä, mikä näkyi esimerkiksi kirjallisuudessa, kuten Väinö Linnan vuonna 1954 julkaistussa Tuntematon sotilas -romaanissa ja Paavo Rintalan 1963 julkaistussa Sissiluutnantti-kirjassa, jotka esittivät lotat kielteisessä valossa. Lotta Svärdin jäsenet olivat sitoutuneet puolustamaan kristillis-siveellisiä arvoja, ja lottien esittäminen lottaihanteensa pettäneinä seksuaalisina naisina loukkasi heitä syvästi.
1960–1970-luvuilla vasemmistolaisessa kulttuurielämässä arvosteltiin sotaveteraaneja ja lottia kovin sanoin. Sotaveteraanit nähtiin hyökkääjinä ja lotat fasisteina.lähde? Vuonna 1969 Eino S. Revon johtaman Yleisradion ohjelmaneuvosto hylkäsi Kirsti Penttisen tekemän Lotta Svärdiä myönteisessä hengessä käsittelevän radio-ohjelman.
Ohjelmaneuvoston puheenjohtaja, SKDL:n edustaja Toivo Pohjonen sanoi Lotta-Svärdiä erittäin taantumukselliseksi ja neuvostovastaiseksi järjestöksi ja hän piti ohjelman esittämistä tarpeettomana. Sdp:n edustaja tutkimussihteeri Paavo Lipponen piti Lotta-Svärd järjestöä puolifasistisena järjestönä, mutta oli valmis hyväksymään ohjelman, mikäli se esitettäisiin tarpeeksi kriittisellä tavalla.
Kuvanveistäjä Nina Sailon valmistama Lotta-patsas paljastettiin Lappeenrannassa 7.9.1985, patsaaseen oli kaiverrettu teksti ”Suomen lotille 1939–1944. Aseveljet” ja teksti ”Muista menneitten sukupolvien työ”. Äärivasemmisto hyökkäsi voimakkaasti patsasta vastaan, perustellen patsaan symboloivan 1920–1930-lukujen ”vastenmielisen tunkkaista ilmapiiriä” ja fasistista perintöä, joka nähtiin uhkana Suomen ja Neuvostoliiton välisille rauhanomaisille suhteille, sekä loukkaavan maiden välisen välirauhansopimuksen henkeä. Vastustuksen perusteluna käytettiin myös Lotta Svärdin vastuuta ”valkoisesta terrorista” ja Lotta Svärdin taistelua Venäjää vastaan, Saksan rinnalla. Patsashankkeesta tiedotettiin neuvostoliittolaisille ja asiaan ottivat kantaa Leningradin puoluejohdon edustaja sekä suurlähetystö.
Lottien virallinen maineenpalautus tapahtui syyskuussa 1991, jolloin Finlandia-talossa järjestettiin Lotta-Svärd-järjestön 70-vuotismuistojuhla. Pääministeri Esko Aho puhui tilaisuudessa, tuoden mukanaan valtiovallan tervehdyksen ja kiitoksen lottien tekemästä työstä, todeten Lotta Svärd -järjestön lakkautetun pakon edessä.
Lottien lisäksi rintamalla työskenteli myös Punaisen ristin hoitajia, sotilaskotisisaria ja työvelvollisia naisia. Tutkija Kaija Heikkinen on huomannut, että jopa noin puolet rintamanaisista oli muita kuin lottia. Heikkisen mukaan erityisesti työvelvollisista on usein puhuttu vähättelevään sävyyn ja hän ihmettelee, että lottien ja työvelvollisten naisten välillä oli niin suuri juopa. Työvelvolliset naiset joutuivat jopa törkeän syrjinnän kohteeksi. Hänen mukaansa tämä johtui työvelvollisten vasemmistolaisesta taustasta, kun taas Lotta Svärd oli oikeistolainen järjestö.
Olen asian puolesta - periaatteessa, mutta en ole täysin vakuuttunut siitä, että juuri Rovaniemi on oikea paikka lottapatsaalle. Rovaniemihän ei ollut mikään varsinainen lottakeskus sodan vuosina.
Sen sijaan Rovaniemi oli Saksan 20. Vuoristoarmeijan päämajakaupunki 15.9.1944 saakka, jolloin Neuvostoliiton Valvontakomission vaatimuksien ja uhkailujen painostamana Suomen oli aloitettava sotatoimet Lapista perääntyviä saksalaisia joukkoja vastaan vetätymisen sujuessa siihen saakka sovitusti saksalaisten kanssa ilman taisteluja. Tuloksena kaikesta oli Lapin täydellinen tuho, myös Rovaniemen.
On tärkeää, että rovaniemeläiset saavat oikeaa tietoa historiastaan, kun patsashanketta ajetaan eteenpäin. Vaarana on, että kommunistit ja äärivasemmisto aktivoituvat myös Rovaniemellä. Äärivasemmisto käynnistänee ikuisen mantransa - olivatko lotat natseja? kun kuulee hankkeesta. Mitään riitapesäkkeitä ei kukaan kaipaa Rovaniemellä.
Joillekin historialliset faktat eivät vain kelpaa.
Lottia, suomalaisia naisia, kohdeltiin kuin koiria, silloin kun koiria kohdellaan huonosti, sodan jälkeisinä vuosina. Valtiollinen anteeksipyyntö lotilta olisi paikallaan. SDP:n edustaja tutkimussihteeri Paavo Lipponen piti aikoinaan Lotta-Svärd järjestöä puolifasistisena järjestönä
Mikään vääryys patsas ei olisi.
Mikään vääryys patsas ei olisi.
Rovaniemi haluaa Forssaan suunnitellun Lotta-patsaan
keskiviikko 21. helmikuuta 2018
Tuntematon sotilas ( Aku Louhimies, 2017 )
tiistai 20. helmikuuta 2018
maanantai 19. helmikuuta 2018
sunnuntai 18. helmikuuta 2018
lauantai 17. helmikuuta 2018
Lumiukkoja ja yksi lumineiti
![]() |
- Hei! Olekkosie se kuukkelimies? - Juu. Mistä arvasit? - Ounasvaaran hevosmiesten tietotoimisto kertoi. - Onko tuo sitä lumiukkohuumoria? -Jee... |
![]() |
- Teiltä ei sitten saa missään olla rauhassa! Mene muualle tyhyjää pärräämään! - I have my rights. - Sula pois! |
![]() |
- Me tullaan teille illalla kylään. - Edellytän teiltä sulavaa käytöstä. |
![]() |
- Bailamo! Nukuin viime yönä vain kaksi tuntia! |
perjantai 16. helmikuuta 2018
Ystävyydestä
Menikö ohi jokin amerikkalainen höpöhöpö-juttu, joka koski ystävyyttä?
Määrittelen hyvän ystävän.
Hyvälle ystävälle voi soittaa yölläkin. Hän on myös valmis kuuntelemaan jaarittelujasi, olitpa sitten selvin päin tai kännissä.
Hyvä ystävä ei sinua kuunnellessaan naputtele hermostuneesti sormiaan odottaessaan puheenvuoroaan, jotta pääsee itse ääneen kertomaan pitkästyttävästä elämästään eikä pyöräyttele jutuillesi silmiään.
Hyvällä ystävällä on aina lainata taskurahaa 40 - 60 euroa eikä takaisinmaksulla ole kauheaa kiirettä.
Hyvä ystävä ei vaadi sinulta mitään eikä pyydä sinua mihinkään, esim. talkoisiin tai "taide"-elokuviin.
Hyvä ystävä ymmärtää olla hiljaa ja jättää sinut rauhaan.
Jos käy, niin ei jää haisemaan ja tuo kahvipakan mukanaan, mieluummin Presidenttiä. Pullat eivät myöskään olisi paskemmat.
Hyvän ystävän voi pudottaa Facebook-kavereista yhtäkkiä eikä hän loukkaannu siitä.
Joskus hyvän ystävän luo saattoi ajaa yöllä taksilla ja hän jopa maksoi sen.
Jos ystäväsi kestää kaiken tämän, häntä voi jo pitää jonkinlaisena ystävänä.
Ystävyyden yksi meriitti on myös pitkäaikainen tunteminen. Viidessäkymmenessä vuodessa ihmisen oppii jotenkin tuntemaan ja ehkä häneen voi jo hieman luottaa.
Ystävä ei sano ei. No, naisystävä saa tiettyyn asiaan sanoa, mutta suotavaa olisi kyllä tässäkin tapauksessa...
torstai 15. helmikuuta 2018
Ruotsalaisia kultanaisia
Korkiavaaran kohtalo
Korkiavaarasta vielä. Olen lisännyt/kopioinut jutun loppuun Heikki Luiron ( kesk ) jutun Lapin Kansassa. Sitä on ilmeisesti turha linkittää tänne Lapin Kansan harrastaman maksumuurin vuoksi.
Korkiavaarasta tänään:
Aika vähättelevä lausunto lyö kättä ympäristöpyöveleiden ja metsänraiskaajien kanssa. Asutuskeskuksien ympärillä pitäisi periaatteessa olla suojavyöhyke, joka tulisi säilyttää luonnontilassa ja suojella ylimääräisiltä toimenpiteitä. Kaavoitus laajenee kaupungin laajentuessa, se taas on väistämätöntä, mutta sekin voidaan ohjata alueille, jos on hyvä asua, mutta luonto säästyy.
Surullinen esimerkki vaaramaiseman tuhoamisesta on Korkalovaara. Korkalovaara olisi upea vapaa-ajanviettopaikka, jos sen laki olisi jätetty rakentamatta. Yleensä muualla Suomessa on rakennettu vaarojen alle ja säästetty vaaramaisemat, mutta Rovaniemellä asia on juuri päinvastoin.
Surullinen on myös Linnuntien asuntoalue, joka puskettiin Ounasvaaran parhaille paikoille ja metsäkankaille ylärinteeseen n. 600 metrin päähän Isorakan ainutlaatuisista maisemista. Näin tärveltiin isorakan maisemalliset ja matkailulliset arvot.
Outoa, että säästäminen on syy siihen, että Rovaniemen lähiluontoa voidaan turmella pala palalta.
Korkiavaarasta ei tietenkään ymmärrä mitään rovaniemeläinen, joka koskaan ei ole siellä käynyt retkeilemässä, nauttimassa hiljaisuudesta ja kuvaamassa upeita näkymiä mm. Kemijokilaaksoon päin.
Itäpuolen tien varressa ennen Tavivaaran risteystä oleva vanha kivikuru on ainutlaatuinen paikka.
Kohtalaisen arvokas kallioalue, heh heh. Kukahan tämänkin määritelmän on keksinyt?
Yksi Rovaniemen luontoystävällisyyden merkillisyyksiä on äkkiä runtattu maakuntakaavan muutos, jossa maakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen merkintä poistettiin Ounasvaaralta. Maakuntahallinnon virkamiesten selitys oli tragikoominen: ”maisemakuva muuttuu, ja siksi maisemalliset arvot ovat varausperusteena kyseenalaisia”.
Rovaniemi ei todellakaan ole mikään lähiluontoaan ja lähiympäristöään kunnioittava ja suojeleva ympäristökaupunki. Talviurheilu- ja matkailukaupunkina sillä tulisi olla selkeä suojeluohjelma luontoaan kohtaan, jolla se voisi ylpeillä kaupunkiin maailmalta virtaaville turistiryhmille.
Raha kuitenkin puhuu Rovaniemellä, ostaa ja tuhoaa luontomme ympärillämme.
Juhani Valli
....................................
Heikki Luiro (kesk.)
Seppo Väinönheimo on huolissaan Rovaniemen vaaroista (UR 3.2.). Minäkin luontoihmisenä usein mietin, että pitääkö ihmisen ryskätä luonnossa.
Rakentamisessa tarvitaan maa-aineksia. Potentiaaliset sora-alueet ovat kortilla. Siirrymme murskatun aineksen käyttöön. Haittana on kallion irrotuksen ja murskauksen korkea kustannus. Hyöty on, että jäljelle jää puolet pienempi kuoppa. Murske on paljon tehokkaampaa maanrakennusaineena kuin sora.
Korkiavaara on lähellä Rovaniemeä, mikä on etu kuljetuskustannuksessa. Alueen lähellä ei ole asutusta eikä loma-asutusta. Ottoalueen ja tien väliin jää leveä metsäinen suojavyöhyke.
Vaara ei sisällä muinaismuistoja eikä suojeltavia luontoarvoja. Poski-hankkeessa (pohjavesien suojelun ja kiviaineshuollon yhteensovittaminen) vaara on arvotettu kohtalaisen arvokkaaksi kallioalueeksi.
Ympäristölautakunta tiedosti myös vaaralla olevan jonkin verran oma-aloitteista virkistyskäyttöä muun muassa hyvien näköalojen takia. Valitettavasti tuo idylli nyt osittain särkyy – niin meillä täällä elossa joskus käy!
Kartoitamme kaikki kuntamme soranotto- ja murskausalueet kokonaiskuvan saamiseksi. Ympäristölautakunta pitää osaltaan huolen, että Rovaniemellä ei tapahdu merkittävää ja laajaa luonnon tuhoamista.
Vahtikoira: Rovaniemen luontohelmi vaarassa
Ps. Kirjoitin jutun siis kommentiksi Luiron jutun perään Lapin Kansan digilehteen. Lapin Kansa näyttää kuitenkin edustavan monessa asiassa mieluummin tunkkaista ja
vanhakantaista sensuuria kuin uutta ja raikasta sananvapautta ja tasa-arvoista
demokratiaa. Valitettavasti. Jonkinlaista vallankäyttöä ja ylimielisyyttäkin lehden " sananvapaudessa " on nähtävissä.
Tunnisteet:
Kekäleet,
Kirjoituksia,
Omat kuvat,
Ounasvaara,
Rovaniemi
keskiviikko 14. helmikuuta 2018
sunnuntai 11. helmikuuta 2018
Stalinin vainot ovat tapahtuneet oikeasti.
( Ilari Tapion artikkeli Lapin Kansassa, 10.2.2018 )
lauantai 10. helmikuuta 2018
Johtajan päiväkäsky
keskiviikko 7. helmikuuta 2018
Näkötornin näkymisiä ja kuulumisia
Rauhaisaa Ounasvaaran näkötornin laavulla. |
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)