maanantai 26. helmikuuta 2018

Jättiläinen ( Aleksi Salmenperä, 2016

)
No joo, onhan näitä poliittisia thrillereitä joku tullut katsottua eikä tässä mitään ihmeellistä ollut - paitsi tietenkin Talvivaara itse, suuri suomalainen kusetus. Ei tätä oikein elokuva osaa arvostella tai edes ottaa elokuvana, se on vain fiktiivinen tulkinta, kuvaus ja selonteko asioista.

Sietämättömintä Jättiläisessä on suomalaisen elokuvan perisynti, epäselvä dialogi ja näyttelijöiden omituinen puhetekniikka. Ehkä tämä Suomessa opetaan toisin kuin esim. Brittein saarella, jossa näyttelijän kunnia-asia tuntuu olevan sanoa sanottavansa selkeästi ja kirkkaasti.


Suuria dramaattisia hetkiä ja tunnelman tihennyksiä Jättiläisessä ei ollut, paitsi itse Talvivaara taustalla. Se on juuri näin, kaikki hinnalla millä hyvänsä. Lakia ei rikota tai edes valehdella – ollaan vain hiljaa ja hymyillään. Lain silmissä ei tehdä väärin, mutta hoidetaanko asioita moraalisesti oikein, siinä onkin itse kullakin miettimistä.


Pääosissa: Joonas Saartamo, Jani Volanen, Peter Franzén, Saara Kotkaniemi, Elena Leeve, Pertti Sveholm.

Ei tuossa loogisesti ole järkeä, että satoja miljoonia euroja polttamalla ja luonnolle ikuisen tuhon aiheuttamalla saadaan järkyttävällä uhrauksella töitä " muutamille " .

Ihminen ottaa sitten tämän työpaikan vastaan ja sulkee silmänsä, kun ei muuta voi, on lapsia, lainaa, velkaa, talo pitäisi rakentaa ja pari autoa saada pihaan.  


Pekka Perä tuomittiin 13. toukokuuta 2016 Kainuun käräjäoikeudessa ympäristön turmelemisesta 90 päiväsakkoon. Samalla Talvivaaran Kaivososakeyhtiö tuomittiin myös 300 000 euron yhteisösakkoon ja menettämään valtiolle taloudellisena hyötynä 3,5 miljoonaa euroa.

Perä tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa 2. kesäkuuta 2017 kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 40 päiväsakkoon vuosina 2011–2013 tapahtuneista tiedottamisrikoksista.

...mutta otapa näistä selvää. Joidenkin mielestä Talvivaara ja Perä joutuivat ajojahdin kohteeksi...

Elokuvana Jättiläinen ei ole mitenkään ihmeellinen. Tuli vain Asian vuoksi katsottua.
3/5.