lauantai 3. maaliskuuta 2018

Hyvää asiakaspalveluakin on yhä olemassa


Ihmettelin apteekissa äskettäin sitä, että verenpainelääkkeestäni Sevikar oli yllättäen poistunut Kelan korvattavuus. Hinta nousi melkoisesti. Jätin ostokseni tiskille  ( verenpaine taisi nousta melkoisesti siinä kroonisen kosmisen vitutuksen päälle ) ja hain lääkäriltä halvemmat lääkkeet, paketteja tuli kaksi, joissa samat ainekset kuin Sevikarissa, mutta huomattavasti halvempana.

Välillä tuli mieleen, että näin meitä kusetetaan ja rahastetaan. 

Oheistan tähän Kelan kirjeen, joka oli vastaus viestiini, jossa ihmettelin lääkekorvattavuuden poistoja.

Viesti:Hei,

Vastaan tässä molempiin viesteihisi päiväyksellä 15.2.2018.

Nyt en tiedä mistä valmisteen vahvuudesta oli kyse, mutta korvaus näyttää poistuneen vuoden vaihteessa. Tämä siis koskee vain tätä Sevikar-valmistetta (kaikki pakkauskoot ja vahvuudet). Kela ei päätä lääkkeiden korvattavuudesta vaan sen tekee sosiaali- ja terveysministeriön alainen Lääkkeiden Hintalautakunta (HiLa, www.hila.fi). Korvattavuus voi toki palautua valmisteelle, mutta voi olla ettei lääkkeen valmistaja edes ole hakenut korvattavuutta. Välillä on tapauksia, että hyvinkin suosittujen lääkkeiden korvattavuus poistuu eikä syytä sitten kukaan tiedä.

Käyttämäsi Sevikar on yhdistelmävalmiste, jossa on kahta verenpainelääkettä samassa tabletissa. Mikäli hoito on sopinut sinulle hyvin kannattaa sinun olla yhteydessä hoitavaan lääkäriisi ja pyytää häntä määräämään samat valmisteet erillisinä tabletteina. Äkkiseltään katsottuna myös lähtöhinnaltaan paljon edullisempi vaihtoehto olisi tämä. Toki verenpainelääkkeitä on kymmeniä muitakin ja suurelta osin ovat korvauksen piirissä. Painotan, että lääkehoidosta kuitenkin päättää lääkärisi ja tässä ei ole tarkoitus antaa lääkeneuvontaa. 

Vielä lisäys kustannusasiaan. Ei-korvattavat lääkeostot eivät kerrytä alkuomavastuuta. Eli mikäli jatkat ei-korvattavan valmisteen käyttöä tuo alkuomavastuu peritään mahdollisista korvattavista lääkeostoista. Tämänkin takia olisi etujesi mukaista saada jokin korvattava valmiste käyttöön.

Toivotaan, että vastauksesta oli apua ja saat asiaan ratkaisun pikimmiten. Pahoittelen etten voi antaa tarkkaa vastausta kysymykseesi, koska Kela ei lääkkeen korvattavuudesta päätä.

.........

Annan vastaukselle ja kirjoittajalle papukaijamerkin. Kela yllättää joskus. Tosin minulla ei ole koskaan sen kanssa ollut vaikeuksia. Olen tehnyt, miten käsketään ja ohjeistetaan ja toimittanut aina vaaditut tiedot. Homma toimii kotona koneelta käsin ja siinä ei ole mitään ongelmia.

Hyvääkin asiakaspalvelua on yhä olemassa. Siitä pitäisi myös osata ja muistaa kiittää.