maanantai 11. maaliskuuta 2024

Spartacus ( Stanley Kubrick, 1960 )


 Onhan tämä mestariohjaaja Stanley Kubrickin vuonna 1960 ohjaama kolmituntinen eepos Spartacus tullut aiemminkin nähtyä vuosien saatossa. Jotkut sanovat parhaaksi entisaikojen Hollywood-spektaakkeliksi. On parempiakin, esim. William Wylerin Ben Hur vuodelta 1961 ja Anthony Mannin Rooman valtakunnan tuho vuodelta 1964 ja muitakin...Spartacus syntyi Kirk Douglasin mieliharmista, kun hän ei saanut pääosaa Ben Hurista vaan sen vei Charlton Heston. Onneksi vei.

Spartacuksen helmiä ovat oman aikansa huippunäyttelijät, Laurence Olivier, Peter Ustinov ja Charles Laughton, varsinkin Laughton on vireessä elokuvassa. Kolmipiikkikeihään niellyt Kirk Douglas patsastelee ja hempeilee kapinallisten gladiaattoreiden johtajana ja marssittaa orja-armeijan veriseen tuhoon vapauden nimissä. Näinhän niitä vallankumouksia tehdään...
Vesa Nykänen: Elokuvan suurimpia vihollisia olivat Amerikan äärikonservatiivit, varsinkin kun John Waynen patrioottinen länneneepos Alamo jäi pahasti Spartacuksen jalkoihin. He pitivät Spartacusta jopa kommunistien salajuonena, eivätkä olleet ehkä täysin väärässä. Alkuperäisen menestysromaanin kirjoittaja Howard Fast oli saanut Stalin-palkinnon ja käsikirjoittaja oli vasemmistolaisena mustalle listalle joutunut Dalton Trumbo. Itse Spartacus oli Karl Marxin ja sosialistimaiden suuria sankareita, joka oli antanut nimensä Berliinin vuoden 1919 vallankumouksellisille.
JV: Kubrick ei itse pitänyt siitä, että Kirk Douglas tuottajana piti ohjaksia tiukasti käsissään ja parivaljakko riitautuikin loppuiäkseen ja Kubrickista tuli elokuvansa varsinainen mollaaja. Kuinkahan hyvä elokuvasta olisi tullut, jos Kubrick olisi saanut Douglasilta vapaat kädet. Spartacus sisältää kuitenkin hyviä keskusteluja ihmisyydestä, vallasta, rappiosta, orjuudesta ja vapaudesta. Hempeilykohtauksien viulunvingutus tahtoo saa kyynikolla veren vuotamaan korvista, mutta Jean Simmonsin vuoksi vingutusta kestää, juuri ja juuri.
Hieno historiallinen eepos silti. Demokratia vai diktatuuri, sitähän se ihmisen elo ja valinta tahtoo olla kaikkina aikoina.
Spartacus ( Stanley Kubrick, 1960 ) 4/5