torstai 6. helmikuuta 2020

Alppikengistä ei edelleenkään jää jälkeäkään

Vastaus tiedusteluun:
Yle Hei Juhani. Ohjelma on tallessa Ylen arkistossa, eli sensuuri ei ole syönyt Lindmanin työtä.
Tämä viisiosainen tv-elokuva on esitetty Ylen kanavilla kolme kertaa: ensilähetys vuonna 1973 ja uusinnat vuosina 1974 ja 1993.
Kyseessä on kansainvälinen yhteistuotanto Ylen, Ruotsin SVT:n (silloin 1970-luvulla vielä osa SR:tä) sekä RTV:n kanssa.

Välitän uusintatoiveen eteenpäin. Hyvää talven jatkoa.
-Paavo



JV: Suomalaisen tv-tuotannon suuria mysteereitä. Teos ei ole myöskään missään vuokrattavana tai ostettavana ja Ylen vastaus on vuosia ollut aina lähes samankaltainren selittely. Voisiko yksi syy olla sarjan myötämielinen suhtautuminen saksalaisiin sotilaisiin? Ainakin yhteen heistä...Oma päätelmäni on, että Åke Lindmanin laadukas kuvaus Lapin sodasta pyritään unohtamaan ja piilottamaan Ylessä.

Erkki Eklundin kirjan esittelyteksti:
Pikku-Berliini, Itä-Lapissa sijaitseva 20. Vuoristoarmeijan parakkialue, yksi monista. On vuosi 1944, lokakuu ja merkittävä päivä korpraali Dieter Kölbingille: tänään päättyisi sota hänen kohdallaan. Viimeisen kerran hän vaivaa muonamikkoa jo epäilyttävän useasti toistuneilla käynneillään. Sitten Zündapp-moottoripyörä ajaa moninkertaisen piikkilanka-aidan ympäröimän sotakylän portista, katoaa erämaahan, ja – Dieter Kölbing on vapaa. Mutta vapaus on suden vapautta: eräästä Saksan armeijan korpraalista on tullut sotilaskarkuri.
Tästä alkaa tarina ja jatkuu uskomattoman jännittävänä. Sota muodostaa tapahtumille vaikuttavan taustan, karkurin epätoivoinen pakomatka loputtomien erämaiden halki kohti länsirajaa on kuvattu karmaisevan elävästi. Seikkailun joka käänteessä voi odottaa kuolemaa, karkuria ahdistavat nälkä, kylmyys, kiduttava pelko ja väsymys – mutta pahimmat viholliset ovat kuitenkin ”omat”…
JV: Pikku-Berliini tarkoittaa jatkosodan aikana joitakin Suomen alueella sijainneita saksalaisia tukikohtia. Suurin Pikku-Berliini sijaitsi Oulussa, mutta samalla nimellä kutsuttuja varuskuntia oli muun muassa Kemissä, Torniossa ja Turussa. 

Vastausta siihen, miksi Åke Lindmanin tv-sarjaa ei ole edes myytävänä, saa tuskin keneltäkään koskaan.

Ps. Toinen mysteeri, huomattavasti suurempi, on se, että Suomesta ei löydy oikeastaan yhtään suomennettua vakavasti otettavaa tietokirjaa Yhdysvaltojen historiasta.