torstai 5. joulukuuta 2019

The Post ( Steven Spielberg, 2017 )


Spielberg hallitsee nämä hommat; yllättävän tiukka paketti. Moitin joskus jopa Oscar-tärpiksi Hanksille ja Streepille. Molemmat suoriutuvat hyvin roolistaan Meryl Streepin ollessa näkyvämmässä roolissa. En ole juuri hänenkään ihailijansa koskaan ollut.
Kesällä 1971 lehdistölle vuodettiin Pentagonin papereina tunnetut salaiset asiakirjat, jotka paljastivat Yhdysvaltojen johdon vuosikymmeniä jatkuneen valehtelun maansa roolista Kaakkois-Aasiassa. Kyse oli RAND Corporation -nimisen tutkimuslaitoksen Yhdysvaltain puolustusministeriölle tekemästä tutkimuksesta, jonka 7 000 liuskaa olisivat julkisuuteen levitessään tehneet valtiojohdolle entistä vaikeammaksi perustella jo muutenkin kansalaisten keskuudessa epäsuositun Vietnamin sodan jatkamista.
The Post toimii Watergate-skandaalin esinäytöksenä mutta ulottaa piikkinsä myös tähän päivään muistuttaessaan, että Valkoisessa talossa on aiemminkin istunut mediaan vihamielisesti suhtautuva, kaunainen ääliö, joka ei ymmärtänyt, että lehdistö palvelee kansaa eikä presidenttiä.

Asian ydin on lehdistön vapaus. Lehdistö palvelee kansaa, ei vallanpitäjiä. Se on demokratian ydinluuta, sananvapaus.

Historiallisesti kiinnostava The Post, ajalta, jolloin Yhdysvallat rämpi Vietnamin viidakoissa " taistelussa kommunismia " vastaan. Ehkä siellä todella sitäkin tehtiin lukemattomien sotarikoksien ohella. Huijarit myivät sodan Amerikan kansalle ja hetken lehdistö oli osa sitä, mutta silmät aukesivat viimein.

Meryl Streep on muuten hyvä tässä.

Voisi sanoa, että vanha kunnon sanomalehtielokuva.

4/5