lauantai 14. huhtikuuta 2018

Kokemuksia talven umpishiihdosta

Olihan nuo vuosia mielessä, suunnitelma hankkia metsäsukset, esteenä oli kaiketi inhoni maastohiihtoa kohtaan ja se, että tästä Ounasrinteeltä pääsi aika hyvin talvisiin olosuhteisiin Ounasvaaralle ja muuallekin ilman suksiakin.

Metsäsukset avarsivat kuitenkin maailmaa. Tuskin olisin niitä hankkinut ilman Hilperttiä ja Vilperttiä. Nyttemmin en käy niiden luona niin usein ja hiihtelen muuallakin. Annan kuukkeliystävilleni niiden ansaitseman rauhan, vaikka minulta joskus ruokaa saavatkin.

En aio koskaan hiihtää Pohjoisnavan keskipisteeseen, tuskin tulen hiihtämään edes tuntureilla ja ahkiota en ota ikinä riesakseni metsään. Päiväreissut talvella riittävät minulle oikein hyvin. Ei ole tarvis pätetä kenenkään silmissä, edes omissani. Etsin metsästä mielenrauhaa ja hiljaisuutta.

Tähän mennessä on kertynyt 18 reissua ja 247 km, kilometrit noin suurin piirtein. Tuntuma ja rutiinit hiihtoon alkoivat tulla tutuksi vasta 12 – 13 reissun jälkeen. Zoom Forestin metsäsukset ovat kestäneet, toistaiseksi ja siteet ovat olleet ok, vaikka oudoksuin niitä alussa. Tosin alussa toisen suksen kärki aukeni kolmannella kerralla.  Mitä vähemmän rikkoutuvia osia, sen parempi.

Huopakumisaappaat ovat syvässä lumessa välttämättömyys. Nokian saapas on ollut viime vuosina karkea pettymys, mutta parempaakaan en jalkaan löydä. En tykkää talvisin lyhytvartisista saappaista erähommissa, nilkat ovat heti täynnä lunta. Vanhan liiton miehiä.

Vaatetus keveni kevään myötä. Nythän ne parhaat hiihtokelit ovat. Varsinkin yöpakkasten jälkeen.

Tietysti kahvittelut kuuluvat asiaan. Sehän on oma hommansa, noin tunteroinen talvella. Ei jaksa päivää olla umpisella liikkeellä rinkka selässä, jossa painoakin, ilman mitään taukoja. Meikäläisellä kun ei enää oikein tahdo eläintentappamiseen metsästysviettiä olla, ei jaksa oikein innostua enää erähommista, varsinkin jos kahvitaukokin on 12 minuuttia. Menee se hupi ja mielekkyys hommasta. Omalla kahvipaikalla saa patsastella ja ihailla luontoa juuri niin kauan kuin itseä huvittaa.

Parasta on olla omillaan. Ei tarvitse kenestäkään ärsyyntyä eikä kenenkään minusta.

Umpishiihdosta tuli talven ykkösharrastus. Kyllä sitä voi viilata vielä ja stilisoida vehkeitä ja varusteita ja tutkia uusia kohteita. Jonkinlainen pakkasrajakin hommiin muodostui. -12 - 14 alkaa olla jo liian kylmä ja usein vielä siihen pureva tuuli. Kuntopuoli myös auttaa asiassa ja ilmeisesti sen koheneminen on auttanut myös suksille nousua. Mikään kevyt harrastushan ei ole kyseessä.

Onhan niitä v…n kevät, sa…n saa…na ja tätä ei satu kuin minulle –tilanteita ollut  riittämiin, mutta ne kuuluvat asiaan. Huolellinen ja varovainen pitää olla. Mihinkään ei voi mennä pää edellä vaan homma on suunniteltava aina etukäteen. 

Hieno harrastushan tämä on, umpishiihto. Ja välillä tietenkin latupohjillakin rupelikorvien seassa.