tiistai 10. huhtikuuta 2018

Kaksi huippuwesterniä

Kova kuin kivi (True Grit) on lännenelokuva, jonka käsikirjoittivat ja ohjasivat Coenin veljekset. Elokuvan pääosissa näyttelee Jeff Bridges, Josh Brolin ja Matt Damon. Kova kuin kivi pohjautuu Charles Portisin samannimiseen romaaniin vuodelta 1968.

Hailee Steinfeld on 14-vuotias Mattie Ross, joka etsii isänsä murhaajaa hirsipuuhun. Varsin perinteinen western parhaimmasta päästä.

Jeff Brigdes on loistava juoppona sheriffi Reuben J. ”Rooster” Cogburnina.


Romaani filmatisoitiin ensimmäistä kertaa nimellä Kova kuin kivi vuonna 1969, jolloin pääosassa oli John Wayne.

True Grit - Kova kuin kivi ( Joel ja Ethan Coen, 2010 )
Katsonut aiemminkin.

Yleensä jos jollakin ohjaajalla on lapsinäyttelijä mukana kuvioissa aikuisten elokuvassa homma tahtoo lässähtää kasaan ja muuttua myös lastenelokuvaksi. Tässä sisukas Mattie Ross on tärkeä osa tarinaa ja hän osa aikuisten maailmaa, jossa luovii kuin kala vedessä.

Väkivallan edessä Mattiekaan ei pysty kuin kauhistelemaan ja pysyttelemään hengissä, varsinainen jääräpää, joka myös voittaa karskien ja jäärien, kuppia kallistavien miesten kunnioituksen.

4,5/5
Annoin nuorempana tälle Sam Peckinpahin vuonna 1973 ohjaamalle Pat Garrett ja Billy the Kid -westernille täydet 10+. Kai osin Peckinpahin Hurjan joukon ja Majuri Dundeen jälkihurmoksessa...
Nyttemmin en voi sietää Bob Dylania, joka määkii balladejaan läpi elokuvan lampaan äänellään...eli ei tainnut uusintakertaa tulla.
Noh, piti siedättää itseään ja katsoa.
Apeaa ja surullista edelleenkin.

Tuottajat pörräsivät aina kuin raatokärpäset Peckinpahin elokuvien ympärillä. Peckinpahin Billy the Kidistäkin on kolme eri versiota. Majuri Dundee leikeltiin pilalle ja vasta myöhemmin siitä ilmestyi ehjä versio. Musiikista voi Billy the Kidissä tietenkin olla montaa mieltä, mutta kun Dylanin on pitänyt päästä näyttelemäänkin siinä, roolissa, jota historiallisesti ilmeisesti ei ole ollut olemassakaan. Billy the Kidin kuvakieli, kuvaus, on kuitenkin äärimmäisen upeaa. Westernien eliittiä. Sam Peckinpah taisi olla viimeinen lännenelokuvien maestro.

5/5