Kristin Hannah
Sodan sisaret
Lyyrinen ja lumoava kunnianosoitus Vietnamin sodan sairaanhoitajille.
”Naisetkin voivat olla sankareita.” Kun 20-vuotias sairaanhoitajaopiskelija Frankie kuulee nämä sanat, hänen maailmansa mullistuu. Turvallista elämää konservatiivisten vanhempiensa siipien suojissa viettänyt nuori nainen päättää hetken mielijohteesta lähteä veljensä perässä Vietnamin sotaan. Sotasairaanhoitajan elämä on kuitenkin täynnä kaaosta ja kuolemaa, eikä poliittisesti jakautuneella kotirintamalla totisesti odota sankarin vastaanotto.
JV: Kristin Hannahin Sodan sisaret tulee vielä vuoden parhaisiin kirjoihin, hieman kesken, mutta kuvaa kouriintuntuvasti ja koskettavasti Yhdysvaltojen roolia Vietnamin sodassa ja teurastamoa, joksi Vietnamin viidakko amerikkalaisille nuorille miehille osoittautuu. Nuori Frankie toimii sotasairaanhoitajana ja vastaanottaa jonoissa tulevia lihavankkureita, helikoptereita, jotka tuovat murskaantuneita ja silpoutuneita miehiä viidakosta. Harvoin on sotaa kuvattu näin jykevästi. Frankie saa kotiutuessaan kokea Amerikan muuttuneen ja sodanvastaisen liikkeen henkilökohtaisuuksiin käyvän voiman. Isä on valehdellut kaikille hänen olleen Firenzessä opiskelemassa koko rintamalla olo ajan.
Kristin Hannah ei ole myöskään unohtanut rakkautta ja ystävyyttä, ei sorru selittelyihin, siirappisuuteen ja helppoihin ratkaisuihin.
Frankie saa jatkuvasti kuulla: Ei Vietnamissa ole naisia. Moni ei edes käsitä, että naisia palvelee Vietnamissa. Vasta ensimmäiset kaatuneet naishoitajat herättävät ihmiset. Kotiäidin rooli oli pedattu Frankiellekin valmiiksi, mutta se ei kelvannut hänelle. Hieno kirja.
Suosittelen.
Naislukijat varmasti pitävät, mutta myös miesten tulisi lukea tämä sotakirja, jossa sankaruus ja sankarilliset teot ovat toisarvoinen seikka, kun jalat ovat silpoutuneet, amputoitu ja rintakehä auki. Amerikkalaisten sotilaiden lisäksi sotasairaalat ja kenttäsairaalat vastaanottivat valtavan määrän vietnamilaisia siviilejä ja lapsia. Kun taistelut kävivät kiivaimpina, lihavankkurit ajoivat kuormiaan taivaalla kuin liukuhihnalta.
Yksin USA menetti Vietnamissa 58 209 kaatunutta ja 153 303 haavoittunutta. Sadattuhannet veteraanit kärsivät mielenterveysongelmia palattuaan kotiin. Vietnamissa palveli toistakymmentä vuotta kestäneen sodan aikana noin 2,6 miljoonaa armerikkalaista. Luin jostain, että luku olisi viisi miljoonaa kierron aikana. Voidaan siis puhua kansakunnan sodasta, vaikka se vaiettiin kuoliaaksi Yhdysvalloissa ja sitä pidettiin hävittynä sotana, johon kuului sotaveteraanien häpäisy.
Kristin Hannah tuo kirjassaan hyvin esille sotaveteraanien kamppailun mielenterveytensä kanssa. Näin se on varmasti kaikilla sotaveteraaneilla kaikkina aikoina kaikissa maissa.