tiistai 9. huhtikuuta 2024

Ville-Juhani Sutinen: Paratiisista ( Into Kustannus, 2024 )


 Lukeminen on hieman jäänyt tältä vuodelta, hidastunut ja tahtoo nukahtaa kirjan äärellä. Ville-Juhani Sutisen Paratiisista oli kyllä oivallinen lukukokemus; raadollinen saaga Suomesta Ruotsiin siirtyneiden, siirrettyjen ja karkotettujen metsäsuomalaisten elämänkohtaloista. Mielenkiintoinen ja erilainen tarina suomalaiselta kirjailijalta. Vahva elämys.

5/5
Kirjan esittelyteksti:
Finlandia-voittaja Ville-Juhani Sutisen historiallinen romaani Paratiisista kertoo kahdesta erilaisesta ihmisestä ja maailmasta uuden ajan alussa. Teos kertoo 1600-luvulla Ruotsin erämaahan lähteneistä suomalaisista ja Pohjois-Amerikkaan perustetusta Uuden Ruotsin siirtokunnasta, jonne suomalaisia karkotettiin.
Sofie ja Lukki etsivät paikkaansa kaaoksen reunalla, ajassa, jossa taudit ja tuntematon riivaavat. Mistä haaveilla uuden äärellä, mitä pelätä, jos suojaa ei ole? Millaista on mennä maailmaan, joka on taivaanrannan rajalla?
Kirjallisuuden monimestari Ville-Juhani Sutinen kuljettaa hienovireisellä tarkkuudella päähenkilöidensä rinnakkaisia tarinoita, jotka lopulta kutoutuvat yhteen. Pienieleisesti suuria näkymiä avaava romaani valottaa historiankirjoituksesta sivuun jääneiden metsäsuomalaisten, ennen muuta naisten, lasten ja marginalisoitujen elämää, ja havainnoi Uuden Ruotsin siirtokunnan kautta kolonialismin, globaalien markkinoiden ja Amerikan syntyä.
Paratiisiin on ensimmäinen kattava historialliseen aineistoon nojaava romaani metsäsuomalaisista ja Uuden Ruotsin siirtokunnasta. Fiktiivinen teos pohjaa tositapahtumiin, ja tarinaan limittyy historiallisia henkilöitä, muun muassa Uuden Ruotsin komentaja Johan Printz.
Ville-Juhani Sutinen (s. 1980 Kokemäki) on suomalainen Jyväskylässä asuva kirjailija ja kääntäjä. Hän on julkaissut useita runokokoelmia, esseeteoksia, romaaneja ja tietokirjoja, ja suomentanut runoja, esseitä ja proosaa. Sutinen oli vuonna 2019 tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana.