Viimeksi luettu. Jotenkin jäi vaisuksi. Himmlerin pahuus ei täysin tullut kirjassa esille.
Heinrich Himmler oli yksi natsi-Saksan vaikutusvaltaisimmista ja pelätyimmistä miehistä. Kattava elämäkertateos perustuu amerikkalaisiin ja saksalaisiin arkistolähteisiin sekä Himmlerin perheenjäsenten ja hänen alaisinaan palvelleiden haastatteluihin. Ensikäden tietoa ovat antaneet mm. Himmlerin lapset Gudrun ja Gebhard. Kirja avaa ainutlaatuisen näkymän pahamaineisen natsijohtajan yksityiselämään, toimintaan ja vakaumukseen. Suomenkielisen laitoksen esipuheen on kirjoittanut dosentti André Swanström. Esipuheessa selvitetään mm. Himmlerin yhteydet Suomeen.
”Paras olemassa oleva elämäkertateos Himmleristä.”
– New York Review of Books
Ehkä Tapio Tammisen kirja - Himmler ja hänen suomalainen buddhansa voisi olla mielenkiintoisempi, mutta liika-annos ehkä jo Himmleriä.
Taidevarkaan, huumausaineidenkäyttäjän, Luftwaffen komentajan ja ylitsepursuavasta mukavuudenhalustaan ja kalliista maustaan tunnetuksi tulleen Herman Göringin elämänkerran lukisin mieluusti. " Elämäntavoiltaan yleensä askeettisten natsijohtajien joukossa Göring profiloitui hyvän ruoan, kalliiden viinien ja kauniiden naisten ystävänä.
Saksan kansa oppi yhtäältä tuntemaan hänet lupsakkana ja joviaalina, jos kohta myös rahvaanomaisena johtajana, joka ”laskeutui kansansa pariin” esimerkiksi talviapukeräyksen avajaisissa, ja joka piti lapsille puheita radiossa. Toisaalta Göringin koreilunhalusta revittiin Saksassa vitsejä. Koska hänen valtakunnanmarsalkan univormunsa oli koristeltu lukemattomin kunniamerkein, hänestä käytettiin nimitystä ”kultainen fasaani”. Göring tuli tunnetuksi myös innokkaana metsästäjänä, joka otti omikseen Saksan keisarien entisiä metsästysmaita.
Göringillä oli useita hyväpalkkaisia virkoja, ja hän onnistui haalimaan itselleen runsaskätisesti ”vapaaehtoisia” lahjoja esimerkiksi häälahjoikseen vuonna 1935 ja 50-vuotislahjoikseen. Göring tuli myös tunnetuksi natseista suurimpana taiteenystävänä rohmuten taideaarteita sotasaaliin joukosta hulppean metsästyslinnansa Carinhallin kokoelmiin. Saksan museonjohtajat vapisivat Göringin vierailujen edellä, koska hän yleensä vaati lahjoituksia ja takavarikoi suoralta kädeltä itseään miellyttävät taideaarteet. Sodan aikana hän keräsi yksityiskokoelmiinsa Carinhalliin lukuisia taideaarteita miehitetyiltä alueilta.
Sodan loppuvaiheessa Göringin julkinen maine kärsi paitsi Saksan kaupungit raunioittaneiden pommitusten johdosta, myös siksi, että hän Saksan kansan kärsimästä puutteesta huolimatta keräsi itselleen yhä uusia rikkauksia ". Wikipedia
"Wenn auch nur ein englischer Bomber die Ruhr erreicht, will ich nicht mehr Hermann Göring, sondern Hermann Meier heißen" .
No niinhän siinä sitten kävi. 600 000 saksalaista siviiliä kuoli liittoutuneiden pommituksissa. Göring oli pelkkä vitsi, mutta murhaava vitsi, osallinen juutalaisten kansanmurhaan ja rikokseen ihmisyyttä kohtaan.
Heinrich Fraenkel ja Roger Manvell - Heinrich Himmler - SS:n ja Gestapon päällikkö ( Minerva, 2019 )
3/5.
|