keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Kannanottoja Ounasvaaran puolesta


Ounasvaara tulisi rauhoittaa maastopyöräilyltä. Samoin moottorikelkkailulta. Turhaa ryntäilyä pitkin vaaraa. Onhan noita metsäautoteitä ja vaaroja ajella kauempanakin. Mitään talvista rauhaa Ounasvaaralla ei nykyisin ole. Pahimmat ryteikötkin on tampattu tasaisiksi lumikengillä. Homma on karannut pahasti käsistä. Ounasvaaraa pitäisi jo pystyä ajattelemaan eräänlaisena kaupunkiluonnonsuojelualueena.

Kevät kun tulee, koirat juoksevat vapaina lintujen pesimäaikana ja maastopyöräilijät ryntäilevät pitkin syöksyuriaan. Kaipaan niitä aikoja, jolloin porukka viihtyi ” pururadalla ” ja metsissä kulkivat harvat ja hiljaiset jalan liikkujat ja umpishiihtäjät. Havulintujakin näki jo Välirakalta Isorakalle. Nyt ne ovat kadonneet.

Kukaan ei ole katsonut reittien perään. Ne viipaloivat vaaran pieniksi kolmioiksi, neliöiksi ja alueiksí, joilla mikään elävä ei enää viihdy eikä saa olla rauhassa. Ounasvaara on periaatteessa jo kuollut.

Ounasvaaran osalta kysymys on enää hautakummun huolehtimisesta.

Vetäkää, innokkaat reitintekijät ja raivaajat välillä jo henkeä, ja katsokaa kokonaiskuvaa.

Jep, enhän minäkään ole kieltämässä ja omimassa Ounasvaaraa keneltäkään. Olisi tärkeää, että tässä yli-innokkuuden euforiassa myös suojelulliset näkökohdat otettaisiin Ounasvaaran toimissa huomioon. Rovaniemen kaupungillahan ei ole koskaan ollut, ei ole, eikä tule olemaan minkäänlaista suojeluohjelmaa Ounasvaaralle. Kaikki on uhrattavissa. Kysymys onkin siitä, että harvinaiset erämaiset olosuhteet saataisiin tai olisi saatu säilymään lähellä Rovaniemen kaupunkia. Nythän niille kuoliniskun antoi mm. golfkenttä, joka tärveli hienon korpialueen ja Ounasvaaran ” luontopankin ” . Kyllä näistä asioista keskustella pitää pystyä. Mitä enemmän suojelemme, sitä enemmän meillä on tulijalle jotain näytettävää. Ei aasialaista tavanomaista turistia kiinnosta Ounasvaaran golfkenttä, harvojen yksinoikeus, vaikka sitä halpana kaikkien harrastuksena markkinoidaankin, eikä maastopyöräily Ounasvaaralla. He etsivät luontokokemuksia ja luonnonrauhaa. Sitä olisi lähellä tarjota, jos Ounasvaaraa ei uhrattaisi kaikelle, mitä milloinkin kenenkin mieleen juolahtaa.


Juhannuskallio kaipaisi virallisen ja jykevän näkötornin, josta aukeaisi kunnon näkymät Ounasjoelle ja Kemijoelle, kaupunkiin sekä Rovaniemeä ympäröivään vaaramaisemaan. Ei se olisi keneltäkään pois. Belvederen näkötorni alkaa olla aikansa elänyt ja väärässä paikassa. Vaikka periaatteessa pitkäaikaiseen sairauteen menehtyneen Ounasvaaran muistoa ja hautakumpua vaalinkin ja yritän suojella, näkötorni olisi paikallaan ja houkuttelisi varmasti kävijämassaa puoleensa. Reitistöstä kirjoitin jo mielipiteeni Lapin Kansan nettilehden juttuun.

Mökkikylän tuleva alue puolestaan tulee siirtämään maaston tärvelyä satoja metrejä itään päin. Ja tietysti tuhoamaan sen alueen, jolle rakennetaan. Eikös siellä ala tulla jo yksityiset maat vastaan? Varmasti rahamassilla näistäkin selvitään.

Rovaniemihän tärveli jo Isorakan alueen kaavoittamalla Linnuntien asuma-alueen vain 600 metrin päähän Isorakan huipusta. Näin menetettiin merkittävät maisemalliset ja matkailulliset maisemat. Rauha Isorakalta katosi. Toivottavasti Isorakan alueen lopullista tuhoa en enää ole todistamassa.




Linkki: Toimittajalta: Talvinen Ounasvaara kiehtoo yhä enemmän – onko reittien ylläpito ja merkintä pelkästään kaupungin tehtävä?

Uusi Rovaniemen jutussa on myös linkki Lapin Kansan juttuun.