maanantai 13. helmikuuta 2017

Rambo

Harvassa taitaa elokuvaa harrastavat ihmiset olla, jotka eivät jotain Sylvester Stallonen Rambosta tiedä. Muutama sananen kuitenkin Rambosta. Yksi niistä elokuvista, joita olen eniten katsonut aina uudestaan ja uudestaan. Onhan toki Rambon valmistumisestakin 25 vuotta, ainakin. Rambon ensi-ilta oli USA:ssa 1982. Tarinaa on turha kertoa ja pisteitä antaa. Rambo on periaatteessa sitä elokuvahistorian peruskauraa, oman lajinsa klassikko. Ted Kotcheff ohjasi. 

Luin 70-luvulla David Morrellin kirja Ajojahti ( First Blood, 1972 ) ja se on yhä yksi vaikuttavimmista kirjoista, minkä koskaan olen lukenut. Rambo perustuu Morrellin kirjaan. David Morrell on kirjoittanut Wikipedian mukaan vuoteen 2009 saakka ja hänen teoksiensa suomentaminen näyttää loppuneen 1990. Harmi. Painajainen ( Testament, 1975 ) oli varsin vaikuttava myös. 

Morrellin Ajojahdissa Rambo lahtaa poliiseja. Hän tappaa kaiken, mikä hänen tielleen tulee. Sen vuoksi joskus hieman harmittaa kompromissi, jonka Kotcheff omassa tulkinnassaan teki, toki viisaasti, sillä hänen Rambonsa yrittää välttää tappamista viimeiseen saakka. Se ehkä tekee Rambosta myös inhimillisemmän, mutta Morrellin koulutettu tappokone on hyytävämpi.
Kotcheff kuvaa hyvin Rambon ajojahdin ympärillä pyörivän "hirvimiesten " ja median hysteerisen ajojahdin. Hänen Rambossaan ei myöskään ole mitään ylilyöntejä eikä väkivalta itsessään näyttele pääosaa elokuvassa. 

Morrellin Rambo on kuitenkin se minun Ramboni, Vietnamin sodan rikkoma tappokone, joka on Vihreissä bareteissa koulutettu ammattilaiseksi tappamisessa. Elokuvan Ramboa ei voitu tappaa ykkösosan lopussa, koska varmasti jatko-osat olivat jo tuottajilla mielessä. Ne menevät lähinnä vitsin puolelle, mutta ensimmäisessä on tyyliä. Morrellin Ajojahdissa eversti Samuel Trautman, Rambon komentaja Vietnamin sodassa, päästää lopulta haavoittuneen Rambon päiviltä pimeällä leikkikentällä. Ehkä Rambo olisi aika päivittää. Tehdä se yksi, ainoa ja oikea.

Kaikella kunnioituksella Ted Kotcheffin klassikkoa kohtaan.