perjantai 12. elokuuta 2016

Tyynenmeren sotanäyttämö


Tyynenmeren sotanäyttämö oli ehkä katkerin, verisin ja raain toisen maailmansodan taistelupaikoista. Myös amerikkalaiset sotilaat katkeroituivat sodassa japanilaisten vastarinnan olevan raivokasta ja fanaattista, joka kivenkolosta viimeiseen saakka taistelua. Amerikkalaisten tiedossa oli myös Japanin suorittamat sotarikokset, sotavankien kohtelu, kuolemanmarssit ja vankileirien teloitukset, joita muut vangit pakotettiin katsomaan. Amerikkalaiset käyttivät Tyynellämerellä ns. heinäsirkkataktiikkaa, loikittiin saarelta toiselle kohti Japanin emämaata. Jokainen maihinnousu oli oma operaationsa, joka vaati verta, hikeä ja kyyneleitä.

Kaikilla oli tiedossa millaiseksi verilöylyksi sota Japanin päämantereella muodostuisi.

Eugene B. Sledge kuvaa Tyynenmeren taisteluja kirjassaan With the Old Breed: At Peleliu and Okinawa, jota monet sanovat erääksi parhaaksi koskaan kirjoitetuksi sotaromaaniksi. Kirja oli pohjana myös, yhtenä kolmesta, HBO:n sarjalle, Pacific - Tyynenmeren taistelutoverit. Sledgen kirjaa ei tietenkään ole suomennettu.

Pearl Harborin iskun jälkeen sota laajeni Tyynellemerelle. Yhdysvaltain merijalkaväen 1. divisioona johti usein hyökkäystä etulinjassa ja joutui vastaamaan sodan kovimpiin haasteisiin. Merivoimien suurinta joukko-osastoa kutsuttiin lempinimellä Old Breed eli "vanhat konnat".

Kahdeksalla Emmyllä palkittu sarja keskittyy kuvaamaan joukko-osastoon kuuluneen kolmen nuoren miehen vaiheita. Robert Leckie, Eugene Sledge ja John Basilone taistelivat yhdessä ja erikseen kolmen vuoden aikana paikoissa nimeltä Guadalcanal, Cape Gloucester, Peleliu, Iwo Jima ja Okinawa.

Sarja perustuu kolmeen elämäkerralliseen kirjaan, jotka ovat kirjoittaneet Robert Leckie, Chuck Tatum, Eugene B. Sledge, sekä sarjan tuotantotiimin tekemiin aikalaishaastatteluihin.
Moni besserwisser on kieltänyt japanilaisten sotilaiden harjoittamat julmuudet. Amerikkalaiset tekivät samoin ja harjoittivat samanlaista politiikkaa. Eivät tehneet eivätkä harjoittaneet. Tosin japanilaisten vastarinta kovetti ja raaisti nuoret miehet. Amerikkalaisilla oli myös mielissä japanilaisten salakavala hyökkäys Pearl Harboriin joulukuussa 1941.

Peleliun taistelu pienellä korallisaarella oli äärimmäisen julma ja osin täysin turha. Lentokenttiä ryhdyttiin saamaan jo muillekin saarille. Eugene B. Sledge toimi sodassa kranaatinheitinjoukkueessa ja selvisi sodasta hengissä. Teksti liittyy oheiseen, allaolevaan  videoon.