perjantai 12. elokuuta 2016

Nanjingin tapahtumien muistopatsas

Nanjingin tapahtumien muistopatsas.

Vuonna 1937 Japani piiritti Nanjingin kaupungin ja loukkuun joutui yli puoli miljoonaa siviiliä ja 90 000 kiinalaista sotilasta. Kiinalaiset sotilaat antautuivat, kun heille luvattiin, että heidän turvallisuutensa taattaisiin. Antautumisen jälkeen japanilaiset upseerit antoivat määräyksen, että kaikki sotavangit oli teloitettava. 

Seurasi kuusi viikkoa kestänyt helvetti. Joukoittain sotavankeja mestattiin, ammuttiin konekivääreillä, tapettiin pistimellä ja poltettiin elävältä. Tappamisvimmassaan japanilaisten huomio kohdistui myös siviileihin. Japanilaiset järjestivät tappamiskilpailuja, raiskasivat kymmeniätuhansia ihmisiä, silpoivat ja ristiinnaulitsivat heitä ja usuttivat koiria heidän kimppuunsa. Japanilaissotilaat kuvasivat toisiaan poseeraamassa hakattujen ruumiiden, irtopäiden ja raiskausta varten sidottujen naisten vieressä. Japanilainen lehdistö piti tilastoa tappamiskilpailuista ikään kuin ne olisivat olleet pallopelien tuloksia ja ylisti kilpailijoita urhoollisuudesta. 

Lopullista arviota tapettujen määrästä ei kukaan tiedä; arvio liikkuu 300 000 - 430 000 tapetun määrässä. Japanilaiset eivät lopettaneet julmuuksiaan Nanjingiin vaan ne jatkuivat myös varsinaisen Tyynenmeren sodan aikana ja kohdistuivat Japanin valtaamien alueiden siviileihin ja sen sotavangiksi saamiin liittoutuneiden sotilaisiin. Sotavangiksi joutuminen oli alituinen pelko ja painajainen liittoutuneiden joukoissa. Nanjing on sivuutettu useimmista 1900-luvun sotarikosten luetteloista, vaikka todisteista ei ole ollut puutetta. Julmuuksista raportoitiin tuoreesti sanomalehdissä. Niistä on säilynyt valokuvia, silminnäkijälausuntoja ja oikeuden pöytäkirjoja. 

Nanjingin sotarikosoikeudenkäynnissä tuomittiin kuolemaan kourallinen japanilaisia, merkittävimpänä kenraaliluutnantti Tani Hisao ja tunnetuimpina luutnantit Noda Takeshi ja Mukai Toshiaki, joista oli tullut kaulankatkomiskisansa ansiosta - molemmilla yli 150 päätä - julkkiksia japanilaislehdissä. Japanin oikeistoaines kieltää kai vieläkin tapahtuneen verilöylyn. Japani ei ole vieläkään tunnustanut virallisesti tapahtunutta ja maan historiankirjat vähättelevät tai jopa kieltävät verilöylyn todenperäisyyden.

Hirosiman ja Nagasakin vuosipäivinä tulisi yhtä hyvin muistaa myös Nanjingin verilöyly, johon japanilaiset joukot syyllistyivät 1937.

HS - Tuntematon verilöyly Kirja ja elokuva muistuttavat japanilaisten julmuuksista Nankingissa