lauantai 8. maaliskuuta 2014

Nelson Mandela: Pitkä tie vapauteen Omaelämäkerta ( WSOY, 1995 )





Loistava kirja! Sykähdyttävimpiä mitä vuosiin olen lukenut. Lukiessa ja kirjan jälkeen sitä mietti kaikenlaista. En muista, seurasinko kovinkaan aktiivisesti nuorempana Etelä-Afrikan tapahtumia. Fokus taisi olla Vietnamin sodassa joskus 70-luvulla, kun Nelson Mandela oli istunut vankilassa kymmenen vuotta. Muistan riemukkaan Desmond Tutun, kun Mandela viimein vapautui vankilastaan. Minä elin nuoruuteni ja osan elämästäni vuoteen 1990 asti ilman mitään vakaumusta, välillä kuin " pellossa " Mandelan istuessa vakaumuksensa ja taistelunsa Etelä-Afrikan mustien asian vuoksi Robben Islandilla.

Ehkä muistan Nelson Mandelan Nobelin rauhanpalkinnon vuodelta 1993.

Kirjakin Mandelan omaelämäkerta  Pitkä tie vapauteen ( WSOY, suom. Heikki Älli) ilmestyi häpeäkseni jo vuonna 1995. Nyt löysin kirjastosta ilmeisesti elokuvan innoittamana ilmestyneen jykevän 902-sivuisen pokkarin, jonka periaatteessa " ahmin " läpi lyhyessä ajassa.

Nelson Mandelan taistelu on jotain toisesta maailmasta. Hänen työnsä ja perintönsä elää ikuisesti.

Ohessa tekstiä AdLibriksen sivuilta kirjan esittelystä:

Kuvaus:
Legendaarisen kansanjohtajan muistelmateos - elokuvana helmikuussa 2014

" Nelson Mandela syntyi vuonna 1918 Transkeissa. Hyväsukuisesta ja lahjakkaasta pojasta piti tulla Tembu-heimon kuninkaan neuvonantaja, mutta hän karkasi Johannesburgiin ja teki töitä nälkäpalkalla saadakseen lakiopintonsa valmiiksi. Samoihin aikoihin hän kiinnostui politiikasta ja liittyi mustan Afrikan kansalaisoikeusjärjestön ANC:n palvelukseen. Vuonna 1964 Mandela tuomittiin laittomasta toiminnastaan elinkautiseen vankeuteen, josta hän vapautui vasta 1990. Siitä lähtien hän on johtanut kansaansa sen pitkällä tiellä kohti vapautta ja ollut keskipisteenä draamassa, jota koko maailma on seurannut henkeään pidätellen. Kirjallaan Nelson Mandela haluaa riisua sen vallankumouksellisen ja messiaan myyttisen viitan, jonka hän sai kantaakseen. Hän sanoo olevansa tavallinen mies, jonka epätavalliset olosuhteet nostivat johtajaksi. Pitkä tie vapauteen -teoksen syntyhistoria on yhtä dramaattinen kuin sen kirjoittajan elämä. Mandela kirjoitti muistelmansa pääosin vankilassa, opiskelun varjolla. Vankitoveri kirjoitti monisatasivuisen käsikirjoituksen pienille lappusille, jotka salakuljetettiin muurien ulkopuolelle. Alkuperäiset liuskat haudattiin vankilan pihalle. Kun ne myöhemmin löydettiin, kaikki vangit saivat rangaistukseksi yli neljän vuoden opiskelukiellon " .


Kirjassa on monta koskettavaa hetkeä.
Moni epäinhimillisesti Nelson Mandelaa ( ja myös hänen vaimoaan ja perhettään ) kohdellut henkilö joutui myöntämään sisimmissään itselleen tekevänsä väärin suurelle miehelle hänen suuressa taistelussaan.