tiistai 17. joulukuuta 2013

Vahinkoihminen



Vahinkoihminen



Marraskuussa oli hetkensä tai on tähän asti ollut, mutta kuukausi on ollut tavanomaisen ikävä, märkä, pimeä, aikavarkaat ovat vieneet tunnin valoa iltapäivästä, liukas, masentava. Vaikealta tuntuu talven pääseminen niskan päälle, josko jouluna sitten...Välillä on ollut jo talven tuntua, pehmeä lumi, pikkupakkanen, mutta sitten on satanut vettä, lumi jäätynyt jääkanneksi, rouskekeli, liukasta. Aina kuitenkin auringon paistaessa reppu selkään ja metsäluontoa ihastelemaan kamera mukana. Omahyväisyydessään ja itseään  luomakunnan herrana pitävänä ihminen käyttää muutamista metsän elävistä nimitystä vahinkoeläin. Itse olen vanhemmuuttani tullut empiirisissä tutkimuksissani tulokseen, että ihminen on luultavasti turhin olento maan päällä ja luonnon omalla listalla sen alinta kastia. Vahinkoihminen.

Sinne minne ihminen syöpäpesäkkeen lailla Maapallolla leviää, hän jättää jälkeensä pelkkää tuhoa ja hävitystä. Teknokraatti ja luonnon raiskaaja ei näe muuta kauneutta kuin seteleiden ja pankkitilinsä saldon kauneuden silmissään.

Luonto elää tietenkin omaa kiertokulkuaan ihmisestä välittämättä ja luo haluamansa sään omaksi ilokseen ja usein ihmisen mieliharmiksi. Luonto, Äiti Maa ja Maapallo, meri, kaikki elävät oliot, tulevat kyllä oikein hyvin toimeen ilman ihmistä, mutta ihminen ei tule ilman luontoa. Toista ihmistä ihminen osaa kyllä halutessaan auttaa, mutta luontoa kohtaan hänen toimintansa on aika säälimätöntä. Ihminen on itse luonut teoriansa, joiden mukaan hänellä on sijansa maan päällä ja valtansa luonnon yli.  Hänen tuhonsa jälki laittaa kyllä epäilemään.

Kun ihminen tuhoaa toisen ihmisen omaisuutta, sitä kutsutaan ilkivallaksi, vandalismiksi ja rikokseksi. Kun ihminen tuhoa häikäilemättömästi luontoa, sitä kutsutaan kehitykseksi.

Eräs kolumnisti ilmaisi aika kliseisen tietämättömyytensä luonnon kiertokulusta. No juu, olen itsekin kirjoittanut luonto-ohjelmien laskelmoidusta sadismista. Se, että luonnossa syödään heikoin, on vain luonnollista lajin jatkumisen kannalta. Useasti syödyksi tulemiseen riittää myös tyhmyys. Pieni virhe tai ylimielisyys, niin olet saalistajan menulla. Luontokappaleet myös auttavat ja uhrautuvat toistensa puolesta aika pyyteettömästi. Lauma saattaa ruokkia sairasta tai vahingoittunutta ja emo uhrautuu poikasiensa puolesta tai suojelee niitä henkensä kaupalla.

Monet lajit viettävät elämänsä saman puolison kanssa. Pentuja hoivataan ja ne pukataan maailmalle, kun niille on opetettu selviytymistaidot. Luonnolla on tarkoituksena ja tulevaisuutensa.

Ihmisellä ei ole.