keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Viisastelijoiden kerho



Viisastelijoiden kerho


Valitettavasti, jos minulta kysyttäisiin ja nopeasti pitäisi luonnehtia Facebookia jollakin sanalla tai ilmaisulla, käyttäisin mitä luultavammin oheista otsikkoa. En ole varmasti oivaltanut Facebookin ihanaa yhteisöllisyyttä ja sen ilmaiseman länsimaisen narsismin sietämätöntä turbulenssia. Fb-viisasteluun kuuluu mm. pyytää käännös edellisestä.

Olen joutunut Facebookin käyttäjänä pohtimaan, miksi joidenkin kommentit erityisesti v....t minua. Onko minussa jotain vikaa, kun en tunnista aitoa v....a? Olenko vainoharhainen, sillä se, että  olet vainoharhainen ei tarkoita sitä, etteivät ne kuitenkin olisi perässäsi.

Olen joutunut joillekin vastaamaan tylysti, että jos et ymmärrä sarkasmia, älä esitä tyhmiä kysymyksiä. Facebook on vapaaehtoinen lahko. Kaverit saa itse valita.  Minutkin olisi moni jo voinut pudottaa kelkasta. Joskus tulee mieleen jännä Facebook-talo, jossa kukin koettaa onneaan, kuinka kauan nurkalla voi jalkaa nostaa ja räksyttää. Addiktit Facebook osaa koukuttaa ovelasti.

Minulla ei ole tapana vaeltaa toisten profiileissa ilmoittamassa, että tuosta ja tuosta...en pidä. Painelen kiltisti tykkää -nappia. Tee sinäkin niin.

Asioista voi aina keskustella, mutta jos keskustelu on  pelkkää leimakirveen heiluttelua, tinkaamista ja kehäpäätelmiä, se saa jäädä. Tahtoo olla niin, että jos kirjoitat päivitykseen " kikkeli ",  paikalle ilmaantuu uteliaita pohtimaan tarkoitustasi ja kikkelin erilaisia käytännöllisiä ominaisuuksia. Kommentteja saattaa kertyä runsaasti ja keskustelu käy kiivaana.

Oheinen kärjistetysti. Eihän tarvitse Fb-selittää?

Joskus eniten ärsyttää se, kun laitat jonkin mieleisen asian profiiliisi, heti kun se on päivittynyt, joku ehättää hengästyneenä kirjoittamaan siihen...ja minä kun en pidä siitä tai tästä...ja jos minä vastaan napakasti, niin hän vastaa, että sinun kanssa pitää olla aina samaa mieltä. Vitsien ja kuvien selittäjät pitäisi periaatteessa ampua.

Lapsellista. Ihqua ja liikkiä koko touhu.

Piti ensin miettiä, mitä nuokin sanat tarkoittivat. Jotain uutta vauvakieltä, jota aikuisetkin puhuvat?

Viisastelijat ja sanan saivartelijat pudotan nykyisin profiilista. En jaksa selittää kirjoittamisiani. Sen kirjoitin, minkä kirjoitin. Minä olen vastuussa vain siitä, minkä kirjoitan. En siitä, miten toinen tulkitsee kirjoitukseni.

Yleisesti ottaen Facebook herättää minussa usein pelkkää ärtymystä. Mielessä käy välillä laittaa se jäähylle. Olinkin joku aika muistaakseni vuoden ainakin pois Fb:ta. En kaivannut ketään sieltä eikä kukaan kaivannut minua ja ystävyyssuhteeni pysyivät ennallaan.

 Uskon, että monella on samankaltaisia ajatuksia.

Kirjoitan useasti provosoivasti ja pystymetsäläisille se tahtoo olla liikaa. Lähikaverit sentään tuntevat tyylini. Parhaat ystäväni eivät ole muutamaa lukuun ottamatta missään tekemisissä Facebookin kanssa. Ja parahin FB-ystävä, älä ota hernettä nenääsi tästä kirjoituksesta.

Osin näistä syistä ei enää oikein nykyisin huvita hyväksyä kenenkään kaveripyyntöjä, vaikka kuinka erinomaisesta persoonasta olisi kysymyskin. Facebook ei sovi erakolle. Harmillisinta siellä joskus oli, kun eräillä oli tapana sekaantua yksinpuheluihini.

Blogeistani kommenttiosat onkin suljettu. En ole kovin keskustelevaa tyyppiä. Nykyisin keskustelu tahtoo mennä jeesusteluksi. Jouko Turkka muotoili aikoinaan osuvasti suomalaisen yhteiskunnan keskustelukulttuurin muutosta: Nykyisin jokainen kusirännifilosofi on mielestään oikeassa.