Suuri sirkus
Nuoruudessani joskus parisenkymmentä vuotta sitten jaoin Lapin Kansaa ja löysin pari rispaantunutta kirjaa aamuvarhaisella paperikeräyslaatikosta, johon ilmeisesti talossa sijainnut divari oli tehnyt poistojaan. En tainnut etsiä ruokaa vaan ilmeisestä uteliaisuudesta tutkin koria. Molemmat kirjat olivat ilmailukirjallisuuden klassikkoja. Niistä tuli pitkäaikaisia ystäviäni. Luin niitä uudestaan ja uudestaan...aina kun ei muuta lukemista ollut, lähdin Me-262 -rottajahtiin Saksan ylle.
Toinen oli Paul Brichillin Lentäjäsankari Douglas Bader. Kirjoitettu vuonna 1955. Loistava kirja aivan uskomattomasta jalattomasta lentäjästä! Ja mikä luonne!
Toinen oli Pierre Clostermannin Suuri sirkus. Kirjoitettu jo vuonna 1948.
Pidän Suuri sirkus -kirjaa parhaana ilmasodan kuvauksena toisesta maailmansodasta. Sen tyyli on iskevä, reportaasinomainen; ruuti palaa ja lukija on Clostermannin hetkessä mukana. Hengästyttäviä ja katkeria operaatioita taitavia vihollisia vastaan.
Kirjat hajosivat lopulta tomuksi minullakin.
Ehkä joskus joku huomaa niiden ansiot ja julkaisee kirjat uudestaan. Kenties Koala-kustannus, joka on erikoistunut toisen maailmansodan ilmasotaa käsittelevään kirjallisuuteen.
Ja kone millä Pierre Clostermann lensi - täysi peto! Kuva kertoo jo koneen jättimäisestä koosta ja tehosta. Hawker Tempestin jälkeen tulivatkin sitten suihkuhävittäjäkoneet, joista ensimmäisiä tarunomainen Me-262 - kaikesta kritiikistä huolimatta. Jos mallia olisi ollut tarpeeksi, se olisi repinyt liittoutuneiden ilmavoimat alas taivaalta.
Kolme hienoa kirjaa.
Pierre Clostermann - Suuri sirkus
Saburo Sakai - Samurai
Adolf Galland - Ensimmäiset ja viimeiset
Viimeiset suuret hävittäjälentäjät kertovat viimeisistä suurista ilmataisteluista Euroopan ja Tyynenmeren yllä.
The Hawker Tempest Page
Hawker Tempest
Pierre Clostermann
Ilmasotaa Euroopan taivaalla - aiempia kirjoituksiani Euroopan ilmasodasta