torstai 29. tammikuuta 2015

Yleistä pohdintaa kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta



Eilen pohdiskelin hieman issekseni sitä, miksi kirja ei nykyisin käy kaupaksi. Tulee heti mieleen lama ja lukuinnostuksen vähentyminen. Kotona kasvatukseen ei enää kuulu lukemiseen innoittaminen, ehkä koulukin tappaa lukuinnostusta, netti vie aikaa, uutta hyvää lasten- ja nuorten kirjallisuutta ei tahdo syntyä monen kirjailijan ylenkatsoessa nuortenkirjan kirjoittamista.

Tasokkaita lastenkirjoja Suomessa taitaa kuitenkin olla, ihan kotimaisia.

Voihan se olla näinkin.

Yksi syy voi tietenkin olla, että kirjoja kirjoitetaan liikaa, nyt varsinkin kun juuri kukaan ei lue niitä. Poikkeuksena kuitenkin on hyvä kirja ja hyvä kirja löytää aina lukijansa. Monella saralla on ns. varma lukijakaarti, alan harrastajat eli kaikenlaiset tietokirjat ja harrastekirjat.

Nykyisin tulee välillä tunne, että kirjailija kirjoittaa kohulla kirjan, se saa ylistävät arvostelut, mutta juuri kukaan ei osta eikä lue sitä. Tilanne on kuin kotimaisessa elokuvassa. Ylistävä kritiikki, isot apurahat ja elokuvasäätiön tuki, valtavat mainokset ja kolme ihmistä istuu teatterissa ensi-illassa.

Lukija päättää kirjan kohtalosta, mutta niin myös päättää kustantamo ja kirjailija itsekin.

Aina voi tehdä taidetta, joka innostaa ja elävöittää itseä, mutta kirjan pitäisi saada myös lukijoita, jotta homma kannattaisi. Kirja tietenkin myös maksaa ja mahdollinen lukija miettii tarkkaan, mihin rahansa laittaa. Kirjastot tulisi säilyttää. Niistä ei pitäisi tehdä mitään monitoimisia puuhamaita. Turha hälinä karkottaa viimeisetkin lukijat. Ja lainaajat.

Suomessa ei työllä elä, ei myöskään kirjoittamisella. Moni kirjailija on kuitenkin saanut luotua vahvan lukijakaartin, jonka varaan voi laskea paljon. Tämä kaarti yleensä myös kasvaa koko ajan hyvän kirjailijan tuotannon mukana.

Suomessa on nykyisin helppoa olla kirjailija, tulla kirjailijaksi tai käyttää tuota titteliä. Periaatteessa kirjailijan titteliä tulisi saada käyttää vasta neljän viiva kuuden kirjan tuotannon jälkeen, mieluummin kirjojen ollessa kustannettuina isosta kustantamosta ja kirjailijan pitäisi olla myös Kirjailijaliiton jäsen. No, helppoa ja helppoa. Ei helppoa niille, jotka vakavissaan harrastavat kirjoittamista. Siis tulla kirjailijaksi...voit koota millaiset lehdykän tahansa, painattaa sen ja 18 seuraavaa jossain kellaripainossa, jakaa lehdykän ilmaiseksi sukulaisillesi ja parille toimittajalle ja nimittää itseäsi kirjailijaksi.

Muussa tapauksessa käytettäköön sanaa kirjoittaja tai kynäilijä.

Hyvä kirja ei tahdo massasta erottua ja massa taas syö hyvää kirjaa.

Kirjan ja kirjailijan arvostusta ja kunnioitusta tulisi nostaa hinnalla millä hyvänsä. Suomalaisen kirjallisuuden hinnalla. Lukemiseen tulisi kannustaa..

Ongelmia ei ole, jos kirjoittaa kultasuoneen. Harva nykykirjailijoista kuitenkaan tekee niin.

Vaivaako suomalaisia kirjailijoita jokin? Suomalaisen elämänmuodon ja historian tulisi kyllä tarjota aihetta kuin aihetta, mutta kirjoittamisen ydin on myös siitä, että kirjailijaksi tullakseen pitää osata kirjoittaa, kertoa tarina, tarinoita.
 
Moni suomalainen kirjailija on oppinut kirjoittaa 400 - 600 -sivuisia kirjoja. Liekö kustantajan vaatimuksesta. Niitä läpi tahkotessa usein tulee mieleen ajatus - sata sivua pois. Tai sataviisikymmentä.