![]() |
Luvun alla:
Slawenski, Kenneth
J. D. Salinger - Kirjailijan elämä
Slawenski, Kenneth - J. D. Salinger - Kirjailijan elämä,
Kenneth Slawenskin elämäkerta yhä valtavan suositusta amerikkalaisesta J. D. Saligerista avaa mainiosti arvoituksellisen ja julkisuutta karttavan kirjailijan elämää. Salinger vetäytyi julkisuudesta 1960-luvun puolivälissä suosionsa huipulla. Hän oli 50-luvulla kirjoittanut räjähdysmäisen menestyksen saavuttaneen romaanin Sieppari ruispellossa, jota on myyty maailmalla 65 miljoonaa kappaletta. Salingerin taiturimaisia novelleja on suomeksikin ilmestynyt kaksi kokoelmaa. Elämäkerta hahmottaa hyvin sitä, kuinka Salinger kantoi sisällään koko elämänsä ajan sotakokemuksiaan, Normandian maihinnoususta Dachaun keskistysleirillä näkemiinsä kauhuihin. Ennen muuta elämäkerta keskittyy siihen, mikä oli Salingerille tärkeintä siihen kuinka tarinat syntyivät.
FILI on tukenut teoksen suomentamista.
"Salingerin elämän ja hänen luomansa fiktiomaailman jännitteiden tarkastelijana Slawenski on hienovarainen ja perusteellinen kirjoittaja. Elämäkerta tarjoaa oivalluksia, miten elämä puhutteli nuorta kirjailijaa rankkoine toisen maailmansodan sotakokemuksineen, miten tämä vaikuttti häneen kirjoittamiseensa, ja miten itse kirjoittamisprosessi mystifioitui lopulta rukouksen kaltaiseksi, hengelliseksi harjoitukseksi Salingerin erämaatlon rauhassa."
Hannu Waarala, Savon Sanomat 7.3.2011
"Kaikkiaan Salinger-teos on hyvää työtä: runsas, syvämietteinen, kohdettaan kunnioittava mutta rehellisyyteen pyrkivä ja käsittääkseni pääseväkin, havainnollinen."
Kaisa Neimala, Suomen Kuvalehti 2011/8
"Sieppari -fanille kirja tarjoaa taustoja ja analyysejä, satunnaiselle lukijalle tilaisuuden sivistää itseään."
Heini Sivonen, Ilta-Sanomat 5.3.2011
"Kirjoittajan intohimo vetää helposti mukaansa lukemaan"
Ilkka Lappi, Aamuset 25.5.2011
"J.D.Salingerin kirjailijaelämänkerta on kaikkiaan hyvää työtä: runsas, syvämietteinen, kohdettaan kunnioittava mutta rehellisyyteen pyrkivä."
Suomen Kuvalehti 2011/49
JV: Kiinnostuin lukemaan J.D.Salingerin elämänkertaa, koska halusin tietää enemmän hänen kokemuksistaan toisessa maailmansodassa. Salinger palveli 12th Infantry Regiment, 4th Infantry Division ja hänen rykmenttinsä osallistui Normandian maihinnousuun Utah-kaistalla.
6.6.1944 12. Jalkaväkirykmentin vahvuus oli 3080 miestä. Heinäkuun ensimmäinen päivä 1944 se oli 1130 miestä. Salingerin yksikkö oli 4th Counter Intelligence Corps (C.I.C.) ts. hän oli vastatiedustelu-upseeri, joka osallistui mm. sotavankien kuulusteluihin. Salinger oli mukana Pariisin vapauttamisessa, sotavankeja tuli sadoittain ja töitä riitti. Monet laput silmillä sotaa tuijottavat amerikkalaiset kenraalit toitottivat ja luulivat sodan olevan ohitse.
Salinger joutui sittemmin kokemaan Hurtgenin metsän helvetillisen teurastuksen ja osallistui keskitysleirien vapauttamiseen. Hän soti 11 kuukautta. Suomeksi Salingerin sotavuosista ei ole kirjoitettu juuri mitään. Kaikki pitää etsiä Google-haulla englanniksi. Sodan kauhut eivät voineet olla vaikuttamatta Salingerin kirjalliseen tuotantoon.
Kenneth Slawenski kuvaa tietysti vetävästi ja ykstyiskohtaisesti J.D.Salingerin muutakin elämää ja kirjallista uraa.
Olen saattanut nuorempana yrittää lukea...vierastin outoa käännöstä. Ehkä uudempi käännös voisi olla parempi. Salingerin sotatie on ollut amerikkalaissotilaiden pahimpia sotateitä Euroopassa, Normandia, Cherbourgin valtaus, St. Lo:n taistelut, Hurtgenin metsä. Hänen rykmenttinsä tappiot ovat olleet käsittämättömiä. Hurtgenin metsään meni noin 3000 miestä, 500 käveli sieltä ulos. Toivon, että novellikokoelmiaan on vaivauduttu suomentamaan. Yksi on lainassa - Yhdeksän kertomusta.
Täydennysmiehen osa Hurtgenin metsän taisteluissa 1944.Holden Caulfield’s Goddam War |