lauantai 7. heinäkuuta 2018

Jalkapallon MM-kisat 2018 huipentuvat

Jari Litmanen kirjoitti tämän ennen Belgia-Brasilia -peliä. Uskoisin, että mies tietää jotain jalkapallosta. Hyvä tiivistelmä. Kyseessä oli ehkä kisojen paras peli, jossa kaksi kisojen parhaimpiin kuuluvaa maata kohtasi.

Minulle itselleni tulee Brasiliasta jotenkin mieleen, että onpa lapsellinen joukkue. Kai he ovat myös jonkinlaisia luonnonlapsia, mutta Neymarin käytös kisojen aikana oli täysin luokatonta. Filmaamisesta tulisi aina määrätä punainen kortti, niin vastenmielistä se on.

En kiistä brassipelaajien taitoja, joukkueen kaikki pelaajat ovat usein parempia kuin jonkin vastustajan paras mies, mutta eurooppalainen jalkapallo on tätä nykyä myrkkyä Brasilialle. Organisoitu kurinalaisuus ei varsinaisesti kuulu etelä-amerikkalaiseen kulttuuriin.

Etelän-Amerikan maat pelasivat hienot kisat, mutta se ei riittänyt. Nyt näkee myös sen, että jalkapallon EM-kisat ovat kovatasoisemmat kuin MM-kisat.

Belgian hyvyydestä huolimatta finaali voi olla vielä mikä tahansa. Ranska-Venäjä olisi aika ihme. Välierä Ranska-Belgia tulee myös olemaan yksi kaikkien aikojen matseista.

Entäs tänään - Venäjä ja Kroatia, ja huippupeli Ruotsi-Englanti. Tuntuma on, että ainoastaan Ruotsi pystyisi laittamaan Ranskalle tai Belgialle hanttiin. Mutta finaaliin Ruotsin on vielä voitettava kaksi peliä.

Jos Neymari olisi pelannut kuin aikuinen mies, Brasilian menestys olisi saattanut olla parempi, mutta pallo on pyöreä ja tilanteet pienestä kiinni. Vastustajan paineistaessa puolustajia kisoissa on syntynyt paljon " omia maaleja " . Yleensä ne kuitenkin ovat hyökkääjän ansiota.

Eipä olisi uskonut, näistä tuli jalkapallon MM-kisat kautta aikain, oikea klassikko, mutta lajin klassikkofinaaleihin esim. Länsi-Saksa-Hollanti 2-1 ( 1974 ) , Argentiina-Hollanti 3-1 ja ( 1978 ) Italia-Länsi-Saksa 3-1 (1982 ) on vielä valovuosi matkaan. Moni nuori jalkapallokolumnisti ei tiedä oikeastaan mitään näistä peleistä ja niiden tunnelmasta, kun ei ole niitä suorana televisiosta nähnyt.

Jalkapallo on maailmaa yhdistävä peli, ehkä parhain ja jaloin kaikista. Se sopii lähes kaikille kulttuureille ja maille. MM-kisoihin osallistumisen riemu on usein ensikertalaisille joukkueille huumaava kokemus.