perjantai 1. kesäkuuta 2018

Ounasrinteelle raivataan lisää urheilukenttiä

Tässä Matkajängäntien vieressä on olllut pieni metsäpläntti, joka nyt lyötiin tasaiseksi lintujen parhaimpana pesimäaikana. Saihan tuon rääseikön toki rakentaakin, mutta kun ensimmäisen kerran menin pyörällä ohitse, tuumin ensimmäiseksi, että kelpasipa Afrikasta ja vaikka mistä muuttaa tänne pesimään ja tuossa kiitos. Tämä on vain pieni esimerkki laajemmasta tuhosta kautta Suomen. 

Rovaniemellä kaupunkiluonnon ja lähialueiden metsäluonnon tuhoaminen on jo rutiininomainen perinne. Rakentaa pitää ja lämmin aika on lyhyt, ei siinä mitään, mutta omanlaisensa Rovaniemen Kuolemankentät. No, linnut ehtivät varmasti pesiä vielä uudelleen.

Hyvä on, että tämä syrjäinen korpilähiö kehittyy.

Vielä kun saataisiin R-kioski, apteekki ja posti. Väkeä kun tulee koko ajan lisää.


Kiihkeimpään lisääntymisaikaan tehtävät hakkuut eivät ole ekologisesti eivätkä etenkään eettisesti kestävää metsätaloutta. Vaikka mitään tarkkaa määrää ei voida sanoa, niin on arvioitu, että metsäkoneiden kourissa tuhoutuu vuosittain Suomessa kymmeniä tuhansia lintujen pesiä, munia ja poikasia", kertoo suojeluasiantuntija Risto Mustonen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Suomen luonnonsuojeluliitto esittää metsänhakkuista luopumista lintujen pesimäaikaan keväällä ja kesällä. Suomen lainsäädäntö ei käytännössä aseta minkäänlaisia rajoitteita lintujen herkimpänä lisääntymisaikana tehtäville metsänhakkuille. Vaikka luonnonsuojelulaki kieltää rauhoitettujen eläinten tappamisen, lintujen munien keruun ja erikseen lisääntymisaikaisen häirinnän, niin saman lain poikkeuspykälä sallii kesähakkuut.

 Jokin liikuntapuisto tai kenttä tuohon on tulossa sekä liuta omakotitaloja... En tiedä sitten kenelle nämä kaikki asunnot menevät. Ja vanhoja liikuntapaikkoja Ounasrinteeltä jo löytyy, mutta niitä ei vain ole pidetty kunnossa 80-luvun jälkeen. Kehittämällä ja kunnostamalla nykyistä voisi nämäkin hakkuut jättää väliin. Lyhytnäköistä touhua Rovaniemellä jälleen kerran.
Tuossa alhaalla Matkajängäntiellä on surullisen kuuluisa Ounasrinteen " monitoimikenttä " , josta kaupunki keräsi pois nuorten sinne värkkäämät lautailutasot. En ole muuten nähnyt kentällä koskaan minkäänlaista toimintaa vuosien aikana, en edes moni sellaista.

Ja perinteinen "alakenttä" Suopungin laidassa oli aikoinaan täynnä junnufutareita ja talvella luistelijoita, nyt ei taida olla maalejakaan. Vaaranlaidan päässä oleva yläkenttä ja kuntoilualue myös oman onnensa nojassa, vaikka sijaitsee aivan kerrostalojen vieressä.

Urheilukenttiä Ounasrinteellä ainakin piisaa, vielä kun löydettäisiin niille urheilijoita.