tiistai 5. kesäkuuta 2018

Elokuva ennen ja nyt

Elokuva ennen ja nyt.

En ole F. Scott Fitzgeraldin romaania Kultahattu vuodelta 1925 lukenut ja saatan jättää lukemattakin eikä Baz Luhrmannin elokuva The Great Gatsbykään vuodelta 2013 herättänyt kiinnostusta kirjaa kohtaan - päinvastoin. The Great Gatsby oli huono, kuvallista turhaa kikkailua ja nynny Toby " Hämähäkkimies " Maguirekin oli melkein liikaa. Leonardo DiCaprio salaperäisenä ja pakkomielteisenä Gatsbynä oli myös vaisu, vaikka yleensä pidän DiCapriosta. Odottelin, että elokuva herättäisi jonkinlaisia tunteita minussa, mutta sekamelska ei herättänyt. Baz Luhrmannin Moulin Rouge! ( 2001 ) , jossa näyttelivät Nicole Kidman ja Ewan McGregor, oli kyllä erinomainen.


George Stevensin Jättäiläistä vuodelta 1956 on turha katsoa nykypäivän vinkkelistä. Se on yli kuusikymmentä vuotta vanha, sijoittuu aikaan ennen ja jälkeen toisen maailmansodan ja kertoo siitä, miten öljyteollisuus muutti texasilaisten karjatilallisten elämän ja arvot yhden sukupolven aikana. Kertoo aikansa ilmiöistä ja sukupuolirooleista, joista Elizabeth Taylor edustaa naiseutta, älykkyyttä, sanavalmiutta ja aikojen muuttumista ja Rock Hudson jääränä karjaparonina puolestaan kivikautta, puhumattomuutta, patriarkkuutta, uhoavaa ja suorittavaa testosteronimiehisyyttä ja toteemisuutta. No, Liz Taylor sulattaa jäyhän miehen sydämen ja omat lapset viimeistään. Rock Hudson on kyllä hyvä tässä, ehkä parhaassa roolissaan ikinä. Texasilaisen jäärän lasten kasvatustavat ovat lähinnä luokkaa - " ei tule ikinä miestä sinusta! " Siis mieleistäni...

James Dean on myös ilmiömäinen nousukkaana öykkärinä, joka äkkirikastuu löytämällään öljyllä, mutta ei löydä sijaansa viinan kanssa läträtessään ja sopivan, vaadittavan sukutaulun puuttuessa karjaparonien ja öljymiljonäärien joukossa. Mies munaa täysin itsensä elokuvan lopussa. James Dean tekee suorituksen, jolla pärjäisi nykyajankin elokuvassa kirkkaasti Hollywoodin uusien kuntosalikloonien joukossa; roolisuoritus on jotain Al Pacinon ja Robert de Niron luokkaa.

The Great Gatsby ( Baz Luhrmann, 2001 ) 2/5
Jättiläinen ( George Stevens, 1956 ) 4,5/5