tiistai 22. toukokuuta 2018

Saara Turunen: Sivuhenkilö ( Tammi, 2018 )

Kirjan esittelyteksti, Tammi: Suorasukainen taiteilijaromaani.
" Sivuhenkilö käsittelee kirjoittamista ja tunnustuksen kaipuuta, tappion hetkiä ja voittamisen kummallisuutta, odotuksia ja todellisuutta, jotka kulkevat alati omia teitään.

Mitä jos asiat eivät menneet sellaisella tavalla, niin kuin Vihervaaran Annalla, että asutaan jossakin maaseudulla, paimennetaan vuohia ja lampaita ja on suuri talo, paksu tukka ja paljon lapsia? Mitä jos ne menivät niin, että kissa söi kerman ja maito happani kannussaan? Jos löysi itsensä asunnosta, jossa oli koiperhosen haju ja koukku katossa? Jos kevät teki tuloaan ja oli juuri kirjoittanut kirjan ja kaiken piti muuttua, mutta ihmisillä olikin laadukkaat sohvat ja puolisot, ja täytyy nyt mennä, he sanoivat? Mitä jos oli odottanut jotakin toisenlaista, jos kaikkialla oli vain hiljaista? "

JV: Tarkkanäköisiä huomioita ja osin tuttujakin, teräviä huomioita kirjoittamisesta, kirjallisuudesta, yksinäisyydestä, suvusta, odotuksien ja todellisuuden herkästä tasapainosta. Kun nainen kirjoittaa kirjan, feministit yleensä omivat kirjan asenteella - ei mies tätä ymmärrä, hyvä kun saa edes lukea. Ymmärsin kyllä Saara Turusen sanoman ja hyvyyden kirjailijan ilmaisussa, välillä kepeää, itseironista ja humorististakin. 

Olen viime vuosina pyrkinyt lukemaan suhteellisen paljon naiskirjailijoiden kirjoja. Usein se on ollut myös vuoden paras lukemani kirja. Nainen kuvaa henkevämmin ja psykologisesti uskottavammin tapahtumia, ehkä naisnäkökulma puree minuun paremmin, koska olen aina inhonnut lähes uskonnollista miehistä rinta kaarella testosteronia tihkuvaa huohottavaa suorittamista, tekemistä. Tämä selvä, pojat ovat poikia, mennään suorittamaan tehtävä!

Saara Turunen on helsinkiläinen kirjailija. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009. Turusen näytelmät Puputyttö, Broken Heart Story ja Tavallisuuden aave ovat keränneet kiittäviä arvioita ja saaneet runsaasti kansainvälistä huomiota. Näytelmiä on käännetty kahdelletoista kielelle ja esitetty ympäri maailmaa. Turunen on tunnettu rohkeasta ja suorasta tyylistään. Hänen työlleen on ominaista sukupuolen, feminiinisyyden ja taiteen teemojen tarkastelu. Turusen esikoisromaani Rakkaudenhirviö julkaistiin huhtikuussa 2015. Se voitti Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon.

4/5