perjantai 27. huhtikuuta 2018

Veteraanipäivänä kunnia heille, joille se kuuluu.

Veteraanipäivänä kunnia heille, joille se kuuluu.

Neuvostoliiton Suomen miehitystä kesällä 1944 varten varattu valtava, ylivoimainen hyökkäysvoima kului loppuun Karjalan kannaksen viivytystaisteluissa ja lopullisena niittinä tuhottiin vielä Ilomantsin korvessa kaksi venäläistä divisioonaa.

Mitään varsinaista " kilpajuoksua Berliiniin " ei kesällä 1944 ollut vielä olemassakaan. Neuvostoliiton piti ensin tuhota Baltian maat miehittänyt ja linnoittatunut Saksan pohjoinen armeijaryhmä ja ensimmäinen koitos oli Sinimäessä heinäkuusta elokuuhun 1944, taistelu, jossa Neuvostoliitto menetti Saksan ja Viron joukkoja vastaan taistellessaan kaatuneina ja haavoittuneina 170 000 miestä, että se Berliinistä, jossa oltiin vasta toukokuussa 1945, kiitos liittoutuneiden sotilaallisen avun, mm. kymmeniätuhansia raskaita Ford-kuorma-autoja, jotka paransivat merkittävästi Puna-armeijan liikkuvuutta. 

Eräs asiantuntija arvioi, että ilman näitä kuorma-autoja, Neuvostoliitolla olisi mennyt vielä vuosi puolitoista lisää päästä Berliiniin.
Ja amerikkalaisethan eivät sinne edes olleet menossa, koska eivät halunneet menettää enää kymmeniätuhansia miehiä kaupunkitaistelussa.