lauantai 28. huhtikuuta 2018

Night Moves ( Kelly Reichardt , 2013 )

Omanlaisensa, persoonallinen, pessimistinen, kylmäävä ja tiheätunnelmainen tarina kolmesta ympäristöaktivistista ( Jesse Eisenberg, Dakota Fanning ja Peter Sarsgaard ) , jotka ovat kyllästyneet turhiin puheisiin, julkilausumiin ja mielenosoituksiin ympäristöasioissa ja päättävät räjäyttää padon, jolla he toivovat naiivisti saavansa muutokseen luonnon tuhoamiseen.

Dena ( Dakota Fanning ) on rikkaan perheen tytär ja iskun rahoittaja. Pommi rakennetaan ammonium-pohjaisista lannoitteista ja kuljetetaan paikalle veneellä.  Harmon ( Peter Sargsgaard ) on entinen merijalkaväen mies, hieman säikky ja varovainen ja hallitsee pomminrakentamisen ja ajastimet. Josh ( Jesse Eisenberg ) on hiljainen kaveri, joka ei ilmaise tunteitaan, tunnekontrolli on kova a’la ei tunnu missään.

Padot ja patoaltaat ovat USA:ssa merkittävä ympäristön ja luonnon tuhoaja, mutta systeemi tarvitsee energiaa Moolokin kidan lailla. Lohet kuolevat, jotta ihmiset saavat ladata kännykköjään, toteaa Josh. Mitä merkitystä millään toimilla on, jos ihminen tuhoaa kuitenkin maapallon? kysyy Dena

Pommi räjähtää, pato murtuu ja sivullinen kuolee. Kolmikko joutuu elämään syyllisyyden kanssa.

Tarina ei ole mikään toimintaseikkailu, jännäri vaan realistinen draama ja  kuvaus ympäristöterrorismista, jota en hyväksy missään muodossa, mutta elokuvana, ohjaukseltaan ja näyttelijätyöltään, kuvaukseltaan, aiheeltaan ja tunnelmaltaan poikkeavaa ilmaisua naisohjaaja Kelly Reichardilta, jonka töitä on enimmäkseen esitetty elokuvafestivaaleilla ja DVD-levityksinä.

Reichard ei päästä katsojaa helpolla, Mitään yksinkertaisia ratkaisuja ei ole eikä tarinalla ole onnellista loppua.

Night Moves ( Kelly Reichardt , 2013 )

4/5